Kem Pegawai Waran Kebangsaan 2014 [KRS]

hai hai ! Assalamualaikum Dunia 

Memandangkan ada  request dari YB and AJIM  yang nak aku buat entry pasal kem ni, so kita tunaikanlah request mereka ye ? haha . 

sedikit intro pasal kem ni. kem pegawai waran kebangsaan ni dah laaaamaa tak ada , last ada pun tahun 2008/ wuu time tu aku baru darjah 4.  tahun 2014 ni  baru diwujudkan semula kem pegawai waran kebangsaan ni . bersyukur lah juga berkesempatan merasa. 

Mula mula dapat offer untuk join camp ni , aku ragu ragu nak pergi ke tak. sebab exam SMA [sijil menegah agama ]  dah dekat. bayangkanlah 5 hari kem, then 2 hari rest terus SMA . mahunya tak ragu ragu  kan ?  so i decide to call my mum and ask her wht should i do. umi kata umi yakin aku boleh buat, jadi aku pun terima  . Lagi sorang kawan yang banyak bagi support kat aku is YB. {izzudin kamaruzzaman}time aku  ragu ragu pun dia kata ''pergi je faza, kau boleh'' and rmai lagi lah, especially 18 org kawan kawan saya tuuu

Bila dah terima kita pun ada lah buat preparation sikit sikit menghafal before pergi kem.  ada juga yang tanya 
'' asal pergi ? kan exam dah dekat ?''
'' asal pergi ? ceh, pandai boleh ah ''

ada juga  cikgu tanya 
"kau nak pergi mana ni? sudah sudahlatu bercamping''  ayat ni paling sentapp //

the answer is simple. peluang datang sekali. kalau aku tak rebut peluang tu ? rugi betul tak? cuma kene pandai bahagi masa nak menghafal . time kem tu aku bawa kot nota nota tafsir hadis [memandangkan itu paper first and agak killer sbject] hehehe

jadi, aku keluar sekolah pergi SSP [seri puteri ] untuk latihan selama 3 hari. jadi totally aku keluar dari bumi SAMBBST ialah 8 hari. haa pak lama kan ? org sibuk mghafal aku keluar bercamping. hee, okay  before pergi tu YB hantar aku smpai ke kereta. he's really supportive friend !! and thankyou so much to Rifhani and Are-long sebab training kami. [aku dan maisurah] oh ya, thnks 'Su' for having me kat SSP//   3 hari kat SSP dapatlah aku pengalamn baru .
lifestyle derang.
dorm derang,

sekolah derang, semua aku teroka. best!!
tapi aku lagi suka suasana SAMBBST [bumi tarbiyah] hehehe.

lepas 3 hari kat SSP, bergerak ke tempat kem. hari first agak kekok.  tapi seronok la jumpa dengan kawan baru  dari selangor juga ,damia, qifah, piah, fasha, qila ,husna and,maisurah. dah nama dr selangor aku pun satu khemamh dgn budak selngor lah.
 lepastu ramai lagi dr negeri negeri lain. Malam tu aktiviti first ialah ice breaking. satu kumpulan tu terdiri dr pelbagai negeri.  sebutlah dari utara, selatan, timur, barat, semua ada. sampai langkawi, perlis pun ada.  itu je yg kitorg buat. hari hari seterusnya , macam biasalah ujian ujian

-tali/gajet
-kawat kaki
-kerohanian
-kecergasan
-usahwanan
-ikhtiar hidup
-orientering
-rakit 
-basikal
-alam sekitar

untuk  gajet, kawat,kecergasan just ujian mcm biasa.  just dekat kerohanian, dia bagi kertas  wirid dan doa , solat jenazah dan dia suruh hafal 5 hadis , dannnn doa lepas solat dia taknak luar dari kertas yang dia bagi. haa nampak ? jadi bila bila free memang kene menghafal lah , sebab dia mmg item wajib lulus. *nasib baik ak mmg dah hafal hadis sikit hehe .

fuh, panjang lagi ni .. keep reading ya ?

untuk keusahawanan kitorang buat karipap pusing. haha karipap pusng group aku mcm apa dah , mmg terpusing habis .lol tapi still sedap okay, haha. ikhtiar hidup pula masak tomyam and nasi dlm buluh. mmg full of experience. time tu plak hujan , haha berlari kitorg amik atap zink . and hasilnyaa, nasi kitorg 3/4 je masak. hahah . tapi tomyam kitorg sedap!

untuk ujian basikal , just naik basikal and adab adab dia. nak belok kanan macamne, kiri macamane and betulkan tiub tayar. time pengujian tu sorg sorg and aku pun saja buat lawak mmdgkn tuan pegawai tu mcm sporting. aku adalah satu satunya kadet yang baca doa naik kenderaan . haha tuan tu kata aku mcm budak budak . dah lah pendek .

 rakit takdeapa just bina ikut kreativiti with group and buat dekat pantai. sama lah alam sekitar pun , tpi alm sekitar buat dekat tmpt kem.. dia suruh teka fungsi herba , aku dpt bawang putih je lepastu aku ada lah bg petua kecntikan sikit guna bwg putih, ceh terus dpt free mark. hehehe

orientering pula sngt mmntkn sebab kitorang buat dekat pantai bagan lalang yang luas terbentang. ma sha allah seronok sngat tapi tulh...penat dia. kaki kalau tak melecet mmg tak sahlah kan .  dah lah jauh. even senang sebb dia bg peta , tapi kedudukan dia jauhhh ooooo . masa diberi 35 min. lambat 1min tolak 10 markah . kau nampak permainan dia ? haha  takpe kita buat je

haa lupa ada satu haritu , beret aku tertinggal and aku pun cari lahh sebab beret kan penting. cari punya punya cari tak jumpa. Rupa rupanya , TUan shery ( tuan paling garang) dah rampas beret aku. punya menggeletar lutut aku pergi jumpa dia,  sebagai kadet yg bertanggung jawab aku cakaplah ,  "assalamualikum tuan , beret saya hilang tuan "  -- mmg gaya cakap antara kadet dgn pegawai mcm ni. :) sekali dia suruh aku push up 10 kali, baru dia bagi balik beret aku. fuhhh sebbaik . haha pengalamn gila

alhamdullilah semua ujian aku lulus. satu je yg aku bawa kat kem tu  do my best and niat nak menuntut ilmu dan cari pengalaman. srs aku tak kejar sangat pun waran tu , lepas aku sedar dari kesalahan lamaa. heeee aku bawa juga harapan YB nak tgok aku waran , and pesanan akak aku supaya be humble dekat sana.  itu je pegangan yg aku bawa. *boleh ambil tips ni. ahahaha lewls

tak sangka pula keptusannya aku dinobatkan PEGAWAI WARAN 1 RANKING 1ST dari ramai ramai peserta kem. bayanngkanlah dri semua negeri sampai ke perlis, aku no satu . ma sha allah, bangga gila time tu. rasa nak sujud syukurr !!  kategori lelaki pun rangking 1st dri selangor juga. {hebatkan selangor?} haha . dan aku juga berkesempatan jumpa PENGASAS KRS YANG KEDUA. ustaz farazilla.[ yang first dah kembali ke rahmatullah]   bersyukur sangat . rasanya benda benda ni tak pernah aku sangka dlm hidup tapi rezeki Allah nak bagi kan . alhamdulillah

berksmpatan nak bergambar dgn pengasas. gambar ni nnti aku nak tunjuk kat anak anak aku bila dah besar nanti. haha okay sakaii.


  saja letak gamba time ustaz muda vs ustaz tahun 2014. hehe,  itu je pengalaman yang dapat dikongsi untuk kali ni. nanti in sha allah ilmu ilmu yang aku belajar ni akan disampaikan dekat adik adik kat sekulaahhh  ye? haha bye thanks for reading entry panjang lebar ni !


*seronok dapat share pengalaman even dalam alam maya je. jkjk  
                      

2 budak comel :

Mrs Hazira said...

hai. melawat sini

Najwa said...

Sooo many familiar names in this post. Yang lelaki kadet terbaik tu pun kawan saya haha. Was bored pastu saya cari kem krs kebangsaan kat google. Terjumpa entry awak :p Ahh so nostalgic!